Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

Spara pengar med en veckomeny och minska matsvinnet!
Viktminskning

Spara pengar med en veckomeny och minska matsvinnet!

Att planera sina måltider med en veckomeny är ett effektivt sätt att se till att man äter en hälsosam och balanserad kost samtidigt som man sparar tid och pengar, men det finns en fördel till och den kommer vi till strax.

Genom att planera dina måltider på förhand kan du undvika frestelsen att köpa snabbmat eller äta onyttig mat när du exempelvis har ont om tid eller ingen motivation att laga mat. Dessutom kan du undvika matsvinn genom att planera dina måltider baserat på vad du redan har i kylskåpet eller frysen.

Vad är målet med din veckomeny?

Det första steget i att planera en veckomeny är att fastställa ditt mål. Oavsett om du vill gå ner i vikt, bygga muskler eller bara äta hälsosammare, är det viktigt att du har ett tydligt mål i åtanke när du sätter ihop din meny. När du väl har klargjort ditt mål kan du välja måltider som bidrar till att nå ditt mål och samtidigt undvika mat som inte gör det. Som tidigare nämnt finns det även en annan fördel med en veckomeny – och det är att den kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt.

Om du har som mål att gå ner i vikt, bör du fokusera på att välja måltider som är hälsosamma och samtidigt näringsrika. Det kan därför vara bra att välja livsmedel som innehåller mycket grönsaker, frukt, fullkorn och proteinrik mat såsom kyckling, fisk och bönor.

Är målet med din veckomeny viktminskning?

Du som vill skapa en veckomeny för viktminskning bör tänka på en del saker när du sätter ihop din veckomeny. Bland annat handlar det om att dra ner på kaloriintaget om du vill ha en veckomeny för viktminskning. Då skapar du en vardag med färre kalorier, än vad du får i dig idag helt enkelt.

Att byta ut vissa måltider kan också bidra till att minska kaloriintaget. Till exempel kan man välja en shake istället för en hamburgare eller en bar istället för en chokladbit. Både shakes och bars innehåller alla de mineraler och vitaminer samt protein du behöver få i dig för att bli mätt.

Så kan man göra en veckomeny

Att planera en veckomeny med viktminskning som mål behöver inte vara en krånglig process. Man kan börja med att titta på vilka råvaror man redan har hemma och sedan planera måltiderna utifrån dessa. Det är också viktigt att se till att inkludera olika typer av matvaror för att säkerställa att man får alla näringsämnen man behöver. För att förenkla inköpsprocessen kan man skriva en inköpslista för veckan och på så sätt se till att man har alla nödvändiga ingredienser hemma innan man börjar laga mat.

Det är också en bra idé att ersätta några måltider med måltidsersättning i form av färdiga rätter för dagar då man har mindre tid eller inte känner sig inspirerad att laga mat från grunden. Med en veckomeny för viktminskning kan man spara tid och pengar samtidigt som man äter hälsosamt och går ner i vikt.

Bra att veta om veckomenyer

Ovan ser du en sammansatt veckomeny för viktminskning med varma rätter till middag både med färdiga rätter och recept på goda rätter som du kan laga själv. En färdig meny för en vardag med färre kalorier helt enkelt.

Du kan alltid byta ut en eller flera av rätterna med jämna mellanrum för att variera din meny. Kanske föredrar du att äta kall mat på kvällen istället för en varm middag? I så fall kan du förslagsvis välja bort varma soppor, chili sin carne eller risotto och istället då välja en shake eller bar, som båda intas kalla.

I grund och botten handlar det helt enkelt om att skapa en veckomeny med viktminskning som mål, som passar dig och dina rutiner i vardagen. Det som är viktigt att veta är att både färdiga rätter, shakes och bars innehåller alla de vitaminer och mineraler som är viktiga att få i sig dagligen. Därför fungerar dessa bra som måltidsersättning om du vill ha ett lättare mål i form av dryck eller snacks. Det är viktigt att alltid äta varierad kost som består av olika typer av livsmedel.

 

Tillbaka till blogg