Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

Hur många kalorier per dag
Viktminskning

Hur många kalorier per dag?

När vi diskuterar hälsa och livsstil är det ofta kalorier och hur många kalorier per dag du har behov för som nästan alltid dyker upp. Anledningen kanske du redan känner till och det är helt enkelt för att kalorier är kroppens energi. Därför är det viktigt för dig att både veta hur mycket kalorier du förbrukar under en dag samt hur många kalorier du får i dig eller konsumerar under samma dag. När du vet svaret på de båda kan du enkelt räkna ut om du gör av med fler kalorier än du konsumerar eller om du konsumerar fler kalorier än du förbrukar. Hänger du med? Här kommer annars ett enkelt räkneexempel.

Exempel A

Förbrukade kalorier = 2500

Konsumerade kalorier = 3000

 

I detta exempel konsumeras 500 fler kalorier än vad som förbrukats. Med den insikten kan du enkelt förstå att med största sannolikhet vill det här alternativet göra att man går upp i vikt på längre sikt, eftersom kroppen inte hinner med att göra av med den energi/kalorier som konsumeras.

Exempel B

Förbrukade kalorier = 2500

Konsumerade kalorier = 2000

 

I det här exemplet konsumeras 500 kalorier färre än vad som har förbrukats. Det betyder att kroppen kommer i kaloriunderskott. När kroppen hamnar i kaloriunderskott behöver den ta energi från någon annanstans och därför börjar kroppen att äta på sitt eget fett som energikälla. När kroppen är i kaloriunderskott kommer kroppen sakta men säkert gå ner i vikt.

Det här är såklart ett väldigt enkelt exempel för att visa skillnaden på hur många kalorier per dag som konsumeras kontra hur många kalorier som förbränns på samma tid. Det är många fler faktorer som också spelar roll och ett av dem kan exempelvis vara hur mycket och ofta du rör på dig under samma tid. Däremot hoppas vi att du har en större förståelse för vad kalorier är och varför det är viktigt att hålla reda på dessa när du vill gå vill gå ner i vikt (eller upp för den delen). Men, hur kan du nu själv säkerställa ditt eget kaloribehov under en dag?

Hur många kalorier bör du äta per dag?

Kroppen är precis som ditt eget DNA, för varje människa är den helt unik och därför fungerar och reagerar den helt olika från individ till individ. Däremot finns det riktlinjer att följa och utifrån det kan man göra små anpassningar för att till slut hitta rätt. Låter det inte enkelt? Ja, i teorin är det väldigt enkelt att räkna ut men i praktiken kan det vara väldigt komplicerat och ansträngande – både i tid att räkna kalorier och samtidigt hålla reda på exakt vad du stoppar i dig under dagen. Varje intag måste tas i beaktning för att säkerställa det slutliga kaloriintaget efter dagens slut. Det är just här som det ofta blir ansträngande för många eftersom livet ser olika ut för olika människor. Just därför är det också väldigt ofta man ger upp, innan ens viktresan påbörjats. Givetvis finns det jättebra alternativ för att underlätta på vägen, något vi snart ska gå igenom.

För att ta reda på hur många kalorier du bör äta per dag så finns där en tumregel. Den regeln tar din nuvarande vikt och multiplicerar med 30 kalorier. Då får du en ungefärlig siffra på ditt dagliga behov.

Exempel C

30 kalorier x 75 kg = 2250 förbrukade kalorier per dag.

 

Addera ett träningspass och kaloriförbrukning per dag kommer öka eftersom kroppen kommer ha behov för mer energi under och efter ditt pass.

 

Exempel D

30 kalorier x 75 kg = 2250 förbrukade kalorier per dag.

+ Promenad som förbränner 263 kcal.

= 2513 förbrukade kalorier per dag (2250+263)

Måste jag träna för att förbränna fler kalorier?

Nej, det måste du faktiskt inte. Däremot kan träning vara ett bra alternativ om du ligger på en nivå där du idag utan träning varken får i dig mindre eller mer kalorier än vad du gör av med. Behåller du samma intag av kalorier och börjar träna kommer kroppen av sig själv göra sig av med fler kalorier – dvs energi. Du kan också lägga om din kost genom att konsumera mindre antal kalorier och på så vis kommer kroppen förbränna fler kalorier också.

Hur många kalorier är ett kilo fett?

Frågan om hur många kalorier ett kilo fett innehåller är en vanlig fråga bland människor som vill förlora vikt. Svaret på frågan är att ett kilo fett innehåller ungefär 7 700 kalorier. Det innebär att för att gå ner ett kilo i vikt, måste du bränna eller konsumera 7 700 kalorier färre än vad du förbrukar.

Det kan vara enkelt att tänka att om man vill gå ner ett kilo i vikt, kan man bara minska sin kaloriintag och vänta tills kroppen bränner fettet. Men så enkelt är det inte. Kroppen är en komplex maskin och det finns flera faktorer som påverkar hur mycket fett som förbränns. Din ämnesomsättning, ditt träningsprogram, din diet och din allmänna hälsa kan alla påverka hur effektivt kroppen bränner fett.

En annan viktig faktor att tänka på är att fett inte bara är en dålig sak. Faktum är att vi behöver en viss mängd fett i vår diet för att kroppen ska fungera optimalt. Fett är en viktig energikälla, hjälper till att skydda våra organ och är nödvändigt för att producera hormoner.

Det viktiga är att ha en balanserad diet med rätt proportioner av fett, kolhydrater och protein. Som vi tidigare har nämnt i den här artikel så behöver du bränna fler kalorier än du konsumerar om du vill gå ner i vikt, men det betyder inte att du behöver eliminera allt fett från din diet.

Att förlora vikt är en resa som kräver tid och ansträngning. Genom att skapa en hälsosam livsstil med regelbunden träning och en balanserad diet kan du uppnå dina mål och förbättra din hälsa på lång sikt. Behöver du en rivstart för att komma igång och gå ner i vikt snabbt kan du läsa vår artikel i Nupopedia som ger dig rätt tips för en lyckad diet.

Hur många kalorier ska man äta per dag för viktminskning?

Enkelt förklarat så är det precis som vi just har beskrivit i denna artikel. Du ska konsumera färre kalorier än du förbrukar under en dag för att hamna i kaloriunderskott. När du hamnar i underskott kommer kroppen själv se till att du gå ner i vikt genom att äta på sina reserver – sitt fett.

Ett väldigt bra alternativ till att slippa räkna kalorier, men fortfarande säkra sitt kaloriintag är att påbörja en diet. VLCD (Very Low Calorie Diet) gör det väldigt lätt för att begränsa ditt kaloriintag. Dieten innehåller alla de vitaminer och mineraler din kropp behöver under dagen för att kunna kompensera för en måltid, men med mycket mindre energi. Dessutom får du både fibrer och protein i dieten vilket gör att du med utan konstigheter kan promenera, träna och fungera som vanligt under dagen. En VLCD är reglerat i ett regelverk från EU och med Nupo VLCD får du 800 kalorier per dag där du äter 6 portioner fördelat på en dag.

Likt ovan exempel utifrån kaloribehov och förbrukning kan vi då räkna ut:

Exempel E:

Kaloribehov: 30 x 75 kg = 2250 kalorier per dag.

Nupo VLCD á 6 portioner: 800 kalorier per dag.

 

Kaloriunderskott och mellanskillnad: 1450 kalorier per dag.

Resultatet kommer alltså vara 1450 kalorier i underskott per dag om du väger 75 kg. Att nå så högt underskott utan att gå minste av vitaminer och annan viktig näring med vanlig mat är inte möjligt. Därför är just VLCD ett bra exempel för dig som behöver rivstarta sin diet och gärna vill se snabba och effektiva resultat redan under de första dagarna under perioden. Efter avslutad diet är såklart tanken att gå tillbaka till en vanlig kost genom att exempelvis supliera med måltidsersättningar under en period eller helt ändra sina tidigare kostvanor för att få en hälsosammare livsstil. När man har uppnått sina resultat är det stor risk att komma tillbaka till utgångsläget om också kaloriintaget förblir det samma som före sin VLCD period.

Frågor och svar om kalorier

Hur många kalorier behöver en man?

Det beror på flera faktorer, såsom ålder, vikt, längd, aktivitetsnivå och metabolism. En generell uppskattning är att en man behöver mellan 2000 och 3000 kalorier per dag för att upprätthålla sin vikt beroende på sina personliga faktorer och livsstil.

Hur många kalorier behöver en kvinna?

Eftersom alla människors kaloribehov beror på en rad faktorer, inklusive ålder, vikt, längd, fysisk aktivitet och metabolism, är det svårt att ge en exakt siffra för hur många kalorier en kvinna behöver per dag. Generellt behöver kvinnor emellertid färre kalorier än män på grund av deras lägre kroppsvikt och muskelmassa. En uppskattning är att en kvinna behöver mellan 1600 och 2400 kalorier per dag för att upprätthålla sin vikt, beroende på hennes individuella faktorer och livsstil.

Bränner män fler kalorier än kvinnor?

Ja, det stämmer att män vanligtvis bränner mer energi än kvinnor på grund av skillnader i kroppssammansättning, hormonnivåer och metaboliskt system. Män har vanligtvis mer muskelmassa än kvinnor, vilket innebär att deras vilande metabolism är högre eftersom muskelvävnad kräver mer energi än fettvävnad. Dessutom har män vanligtvis högre testosteronnivåer, vilket kan påverka deras metabolism på olika sätt, inklusive genom att öka muskelmassan och minska fettlagringen.
Det är dock viktigt att notera att dessa skillnader i energiförbrukning mellan män och kvinnor inte är universella, utan det finns stora individuella variationer inom varje kön beroende på faktorer som ålder, vikt, kost och livsstil.

Tillbaka till blogg