Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

gå ner i vikt snabbt
Viktminskning

Vill du gå ner i vikt snabbt – tänk då på detta!

Det första steget till att gå ner i vikt är inte att sluta äta, utan att äta rätt och i rätt mängder, men det kan vara lättare sagt än gjort. Gå ner i vikt är en resa som många påbörjar, men alla möter sina egna utmaningar. Medan några kämpar med motivation, stöter andra på hinder i form av kost och motion. När det gäller snabb viktminskning är det dock viktigt att närma sig utmaningen med ett hälsosamt och balanserat perspektiv. En tumregel är dock alltid gällande viktminskning att äta färre kalorier än vad du gör av mig, det vill säga att du hamnar i ett kaloriunderskott. Här kan du få lite hjälp på vägen med att gå ner i vikt snabbt.

Hur fungerar en diet?

Om du inte har provat en diet förut kanske du funderar på hur det egentligen går till när man går på en diet? När allt kommer omkring är det enkelt att börja på en diet. Med den bästa dieten för att gå ner i vikt snabbt får du helt enkelt måltider som ersätter alla dagens mål mat.

Alla dieter för att gå ner i vikt snabbt, är anpassade till personer som vill gå ner i vikt. Måltiderna innehåller med andra ord få kalorier, med alla viktiga mineraler och vitaminer som kroppen behöver för att kunna fungera optimalt.

En diet kan vara olika lång tid beroende på avsikten med dieten. Om man vill gå ner många kilon kan tiden blir längre än om man bara vill gå ner några få kilon. Därför kan det vara bra att du först och främst funderar på vad du vill uppnå med just din kropp. Det kan vara bra att ställa sig frågan; “Hur många kilo vill jag gå ner?”.

Hur snabbt kan man gå ner i vikt?

De flesta personer som går ner i vikt genom att ändra sin vanliga kost och hamna på kaloriunderskott brukar gå ner mellan 0,5 och 0,9 kilo per vecka. Antal kilo varierar beroende på allt från kostschema, träning samt att alla kroppar är unika och reagerar olika vid viktminskning. Att ligga på den här nivån varje vecka anses generellt vara både hälsosamt och hållbar, vilket ger dig en realistisk tidsram att arbeta inom. Däremot vet inte alla att det finns flera typer av dieter för att gå ner i vikt snabbt utan att gå på kompromiss med näringsinnehåll. Exempelvis är en VLCD (Very Low Calorie Diet) en välfungerande och beprövad diet där du får upp till max 800 kalorier per dag och samtidigt täcker det näringsbehov kroppen har behov för. Med vanlig mat är detta omöjligt att uppnå på den kalorinivån eftersom du vill ha svårt att få i dig rätt mängd mineraler och vitaminer. Så för att lyckas gå ner i vikt är det viktigt att hitta en diet som gör att du hamnar på få kalorier men utan att kompromissa med näringen. Det är inte alls ovanligt att gå ner omkring 25 kilo när du är på en VLCD under 2-3 veckor.

Grunden för snabb viktnedgång

Vad ska man äta för att gå ner i vikt snabbt?

Att gå ner i vikt snabbt kan uppnås på flera sätt, men det är viktigt att notera att snabb viktnedgång inte alltid är hållbar eller hälsosam på lång sikt om du har rätt förutsättningar. Här är kommer två alternativ som kanske passar för just dina behov och utmaningar:

 1. Balanserad kaloribegränsad kost: Reducera ditt dagliga kaloriintag genom att äta mindre portioner och välja näringsrika livsmedel som är låga i kalorier. Fokusera på:
  • Grönsaker och frukt
  • Magert protein (kyckling, kalkon, fisk, tofu)
  • Fullkornsprodukter
  • Baljväxter (bönor, linser)
  • Svårt att nå ett snabb viktminskning
 2. VLCD (Very Low Calorie Diet): Detta är en strikt diet där du konsumerar max 800 kalorier per dag. Nupo Diet har allt från diet shakes, soppor och meals för att du ska kunna variera din dag. Några saker att tänka på med VLCD:
  • Kan ge snabb viktnedgång
  • Ger dig rätt näringsprofil
  • Du behöver inte tänka på att räkna kalorier
  • Enkel att följa

Små förändringar åt gången

När man överväger att gå ner i vikt snabbt, kan en god idé vara att börja med att välja fem förändringar som känns genomförbara. Vi rekommenderar att du inte har fler än fem från starten eftersom det kan göra att du har svårare att hålla dig till förändringarna på lite längre sikt. Exempelvis kan förändringar vara allt från att gå en promenad varje morgon innan frukost, ta cykeln till jobbet en dag i veckan istället för bussen, promenera till matbutiken för att handla istället för bilen, minimera läsk under veckan med mineralvatten (smaksätt gärna om du vill det) eller gör matlåda istället för att äta lunch ute.

I kombination med att du gör förändringar i vardagen samtidigt som du gör förändringar i din kost så kommer det här påverka din resa positivt och du kommer komma närmare ditt viktmål.

När du väl har fått dina förändringar till rutiner kan du med säkerhet lägga till fler förändringar i ditt liv. Alla små steg för ett hälsosammare jag kommer på lång sikt ge dig stor effekt på din vikt. Men kom ihåg att inte alla strategier fungerar för alla, så det är viktigt att hitta vad som fungerar bäst för just dig. Prova dig fram och även den lilla förändringen kan betyda mycket.

Hur ska man hålla reda på alla kalorier?

Med den bästa dieten för att gå ner i vikt snabbt får du helt enkelt ett paket som är sammansatt av olika måltider som är särskilt anpassade för dig som vill gå ner i vikt snabbt. Det kan vara svårt att själv mäta upp hur många kalorier olika livsmedel består av och en middag, frukost eller lunch består ofta av flera olika livsmedel.

Det kan minst sagt blir en enda stor röra att hålla reda på hur många kalorier varje livsmedel innehåller och hur många kalorier måltiden bestå av totalt. Men det är viktigt att ha koll på för att kunna styra det totala kaloriintaget under en hel dag. Därför är det många som väljer att satsa på en diet. Med den bästa dieten för att gå ner i vikt snabbt är helt enkelt jobbet redan gjort.

Du får måltider som är sammansatta av precis så många kalorier som du ska få i dig under en dag totalt sett. Det gör det enkelt att gå ner i vikt snabbt.

Hur är det med vitaminer, mineraler och allt annat kroppen behöver?

Precis som i inledningen av texten handlar inte viktnedgång om att sluta äta helt och hållet. Det kan inte minst vara farligt för kroppen. Utan mat eller dryck får du inte i dig allt du behöver för att kunna vara den underbara människa du är. Därför är det viktigt att du vad du ska äta för att både hålla reda på dina kalorier samtidigt som du ska säkra dig att få rätt näring i kroppen varje dag. Med en VLCD, som vi tidigare nämnt som exempel och är sammansatt av experter, får du i dig alla mineraler, vitaminer och antal kalorier som du behöver. Men samtidigt inte för många kalorier, vilket ofta är problemet för personer som har svårt att gå ner i vikt. På så sätt behöver du själv inte tänka på att räkna kalorier eller oroa dig för näringsprofilen eftersom dieten säkrar att du kommer igenom säkert.

Sömn är viktigare än du tror

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för din övergripande hälsa, inklusive din vikt. Sömnbrist kan leda till ökat intag av sötsaker och ökade hungerkänslor. Försök att få minst 7-8 timmars sömn varje natt för att hjälpa kroppen att återhämta sig och hålla dig på rätt väg mot ditt viktmål.

Praktiska tips och strategier för att gå ner i vikt snabbt

 • Ta reda på vilken form för strategi som fungerar bäst för dig. Är det att skapa ett eget kostschema, föra dialog med läkare, påbörja en VLCD där du varken behöver räkna kalorier eller tänka på att få för lite näring, eller bara röra på dig mer? Ibland kan även en kombination av flera vara ett vinnande koncept.
  • Försök göra förändringar i dåliga vanor. Börja med 5 förändringar som är enkla att komma i gång med och när de har blivit rutiner i din vardag lägg till fler förändringar.
  • Kom i gång med motionen. Börja med en promenad runt kvarteret om du är ovan och öka när du känner att du inte får upp flåset längre.
  • Sätt upp realistiska mål för dig själv. Glöm inte delmål som gör att du tar små steg fram mot det stora målet. Om du vill gå ner i vikt snabbt ska du såklart hitta ett upplägg som också kan hjälpa dig nå de målen.
  • Planera de första veckorna. Det gör det lättare att komma igenom de tuffa perioderna.
  • Utgå från att du någon gång kommer hamna i dåliga vanor. Förbered därför en strategi på hur du snabbt komma tillbaka.

Avslutningsvis

Det är viktigt att komma ihåg att även om målet är snabb viktnedgång, bör hälsa och välbefinnande alltid vara i förgrunden. Med evidensbaserade metoder och en balanserad inställning kan du ta steg mot dina viktminskningsmål med självförtroende. Hör gärna av dig till våra kostrådgivare för tips eller dialog om vad som passar dig bäst.

 

Tillbaka till blogg