Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

snabb viktnedgång med diet shakes
Viktminskning

Snabb viktnedgång med diet shake – men kom ihåg att hålla vikten

Många letar efter effektiva sätt att gå ner i vikt som faktiskt funkar. En välkänd metod är att byta ut sin kost mot en diet shake för viktnedgång – en pulverbaserad kur som blandas med vatten och innehåller alla viktiga näringsämnen du behöver, men med betydligt färre kalorier än en vanlig måltid. Det är ett särskilt populärt tillvägagångssätt bland kraftigt överviktiga personer som behöver tappa många kilon snabbt för att vända livet på rätt köl och få en bättre hälsa.

I den här artikeln ska vi lära oss mer om hur en diet bestående av shakes kan vara vägen fram under din resa mot ett hälsosammare liv. Vi ska titta närmare på vad en diet shake för viktnedgång innehåller, hur den kan integreras som en del av din kosthållning, vilken effekt den har – och hur du ska göra för att hålla vikten vid dietens slut.

Vad är en diet shake för viktnedgång?

En diet shake är precis som det låter, en diet enbart bestående av shakes med väldigt lågt kaloriinnehåll. Det är en form av VLCD – very low calorie diet – som betyder att man begränsar sitt intag av kalorier så mycket som möjligt men fortfarande får i sig de vitaminer och mineraler man behöver. Shaken är pulverbaserad, kommer i många olika smaker och löses upp i vatten innan den dricks.

Att under en period byta ut sin kost till diet shakes för viktnedgång är en vetenskapligt dokumenterad metod för att snabbt rasa i vikt, eftersom du direkt hamnar i ett markant underskott av kalorier. Till VLCD-familjen hör förutom diet shake för viktnedgång även produkter som diet soups och andra tuggbara måltider med liknande sammansättning och effekt.

Det händer i kroppen när du dricker en shake för viktminskning

Ett annat ord för VLCD är fullkostersättning. Man ersätter alltså sin kost till fullo med kalorisnåla produkter som innehåller alla de näringsämnen man behöver. En vanlig diet shake för viktnedgång består av omkring till lite drygt 100 kalorier, och det rekommenderas att man, med regelbundna mellanrum, dricker ungefär sex shakes dagligen. Detta för att hålla ett jämnt intag under loppet av dagen. När man går på en shake diet landar man alltså på ett dagligt intag av cirka 800 kalorier, vilket är avsevärt lägre än vad kroppen är van vid. Det skapas ett underskott av kalorier som gör att kroppen i stället tar av sina fettdepåer för att tillgodogöra sig energi och fungera. Du bränner alltså fett och går ner i vikt.

Byt ut kosten mot diet shakes för viktnedgång på ett kick

En del försöker gå ner i vikt genom att äta samma mat som tidigare, men i mindre mängd. Metoden är logisk, men inte lika effektiv som en lågkaloridiet. När vi äter mindre än vi brukar får hjärnan signaler om att något inte står rätt till i kroppen, och ger oss en ökad hungerkänsla för att återställa balansen. Det gäller att stå emot suget och ha ett starkt pannben. Lågkaloridieter bestående av diet shakes för viktnedgång är därför ett seriöst alternativ för många. Du ser snabba resultat på vågen och slipper dessutom tänka på vad du ska äta till middag de kommande veckorna.

Kom ihåg protein och fibrer

Om du är intresserad av att prova på diet shakes för viktnedgång gäller det dock att se till att du får i dig alla viktiga näringsämnen. Mineraler och vitaminer har vi redan varit inne på, men det är viktigt att även komma ihåg protein och fibrer, som ger en ökad mättnadskänsla, är med och bibehåller kroppens muskelmassa samt hjälper dina tarmar att fungera som de ska.

Läs innehållsdeklarationen på förpackningen och se till att de diet shakes för viktnedgång du väljer även innehåller dessa näringsämnen.

Att hålla vikten vid dietens slut

Pulverbaserade kurer för viktnedgång som diet shakes ska endast användas under en begränsad period om max åtta veckor i taget, som ett sätt att kickstarta din viktminskning och ge motivation att lägga om kosten. Man ska komma ihåg att alla näringsämnen i en diet shake för viktnedgång är artificiellt tillsatta. Och hur härligt det än må vara att se kilona rasa från vågen så är det inte mycket som slår god vällagad mat.

Den största utmaningen med en lågkaloridiet möter man efter dess slut, då det är dags att återgå till ”vanlig” mat igen. Kroppen har då vant sig vid ett lägre intag av kalorier, men för huvudet kan den omställningen vara betydligt svårare att acceptera. Se till att laga kalori- och kolhydratsnål mat och ät med måtta.

Ett sätt kan vara att komplettera med måltidsersättningar som exempelvis diet shake less sugar eller motsvarigheter berikade med extra protein. För att få till en långsiktig viktnedgång gäller det att verkligen ändra sina matvanor och äta mer hälsosamt. Annars är du snart tillbaka på ruta ett.

Tillbaka till blogg