Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

Fem myter omkring viktminskning
Viktminskning

Fem myter omkring viktminskning

"Kolhydrater som t.ex. bröd och potatis är fettbildande"

Alla kalorier är fettbildande om man intar fler än man förbränner. Detta gäller även för kalorier från kolhydrater. Men många kolhydratrika livsmedel ger så bra mättnad per kalori att det i praktiken är svårt att äta för många. Man blir helt enkelt mätt innan man har ätit för mycket. Potatis har visat sig ge speciellt god mättnad. Fullkornsbröd är också bra. Det är generellt enklare att råka äta för många kalorier när kosten har ett högt fettinnehåll, eftersom maten då mättar mindre per kalori. Det beror speciellt på att fett innehåller mer än dubbelt så många kalorier per gram som kolhydrat. För att förebygga fetma och övervikt kan du med fördel använda Nupo Fat Fighter som är en kliniskt dokumenterad medicinskteknisk produkt och är verksam just för detta.

"Man ska äta socker för att inte få för låg blodsockerhalt"

Nej. Det är inte nödvändigt att tillföra socker till kosten eftersom kroppen själv skapar det den behöver.

"Ju långsammare jag har gått ner i vikt under en diet, desto långsammare går jag upp igen"

Detta stämmer inte. Faktiskt gäller det motsatta. Ju snabbare och ju mer du går ner i vikt, desto enklare är det att hålla vikten nere på längre sikt*. Men det är viktigt att du efter dieten gör bestående förändringar i din livsstil, dvs. skaffar bättre kost- och motionsvanor. Om du går tillbaka till din gamla livsstil igen, kommer du snabbt att åter öka i vikt med alla de kilon du gått ner.

*Källa: Astrup A, Rossner S. Lessons from obesity management programmes: greater initial weight loss improves long-term maintenance. Obes Rev. 2000 May; 1(1):17-9.

"Motion ökar hungern"

Generellt sett ökar motion förbränningen mer än den ökar hungern. Undersökningar har visat att den hunger som vissa människor känner när de har motionerat, kan de lita mer på än den de känner när de inte rört på sig.

Tillbaka till blogg