Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

viktminskning efter gastric bypass
Viktminskning

Viktnedgång i samband med en överviktsoperation

Det finns många fördelar med en överviktsoperation! Övervikt innebär en risk för ett flertal sjukdomar och kan också öka risken att utveckla fetma, som är en kronisk sjukdom i sig. Sjukdomar som typ 2-diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck och kolesterol eller graviditets och förlossningskomplikationer kan få förbättrade förutsättningar efter en överviktsoperation.
I det skede när man har genomgått en operation för övervikt får man behandlingsråd från sin klinik tillsammans med en dietist. Detta mynnar ut i en behandlingsplan med uppföljning som man följer under en vis tid och detta kan variera från patient och klinik, men vanligtvis är det 1–2 år. Under behandlingsplanen så handlar det om att få ett nytt tankemönster kring kost och hälsa och hur man ska planlägga att äta hälsosam mat för att undvika risken att hamna i tidigare mönster som ledde till överviktsoperationen.
Första tiden efter operationen
Det varierar väldigt individuellt vilka resultat som nås och därför är det också svårt att svara hur mycket vikt som försvinner under perioden men vanligt är 1–2 kg per vecka. Det kan också variera utifrån vilket ingrepp som görs på kliniken då det finns flera alternativ till operationen. För att ta reda på vilket ingrepp som är aktuellt för dig ska du ta direkt kontakt med en dietist eller klinik för att få korrekt vägledning och beslutsfattande.

Det är också viktigt att redan från start följa den behandlingsplan som läggs upp och hitta nya livsstilsmönster inom både sin kost och motion. Vanligt är att avsätta tid till att få i sig både vätska och mat tillsammans med motion när du kommer hem från kliniken, här är kosten den viktigaste faktorn. Det är också ofta rekommenderat att vara sjukskriven de första veckorna för att magsäcken ska få tid att vänja sig. Lyckas man lägga om till en hälsosammare livsstil kommer också ett långsiktigt resultat vidhållas efter operationen.

Kost efter en viktoperation

Det finns inga riktlinjer som är gemensamt framtagna gällande kosten när det har gått en längre tid efter överviktsoperationen. Det är rekommenderat att äta vanlig mat och det är viktigt att tänka på kosten och vilken näring som man äter. Efter en längre tid brukar också det fungera att variera kosten bland fler livsmedel och där är sällan livsmedel som inte fungerar att äta. Detta är såklart helt individuellt och kan se olika ut beroende på eventuella tidigare utmaningar eller komplikationer som varit i samband med operationen.

Nupo efter operationen

Tiden efter operationen är uppdelad i olika faser, där konsistensen på din mat är viktig att ta hänsyn till. Den första veckan bör du äta flytande kost. Här har Nupodiet flera smaker du kan välja mellan, bl.a Diet Shake – Chocolate eller Strawberry. Några veckor senare får din kost gärna vara mer krämig och här kan Diet Soups eller Diet Meals. Alla varianter av Nupodieten kan därför användas från den dag du opererats och i upp till 8 veckor.

Med Nupodieten får du en fullkostersättning som säkerställer variation, goda smakupplevelser och att du får i dig all den nödvändiga näringen i form av makro- och mikronäringsämnen så som bland annat kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler.

Tillbaka till blogg