Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

snabb viktminskning med Nupo
Viktminskning

Uppnå en snabb viktnedgång och må bättre

När man påbörjar en viktresa mot ett sundare liv vill man ofta se snabba resultat, och det är lätt att bli otålig. Men det gäller att ha tålamod. Med rätt taktik kan man få till en snabb viktnedgång - som också håller i längden. I den här artikeln ska vi titta närmare på olika framgångsfaktorer att jobba med för att tappa kilon, hålla vikten och må bra.

Tappa kilon enkelt med rätt verktyg

Det kan finnas olika anledningar till att man vill gå ner i vikt. Ofta handlar det om att man vill leva ett mer hälsosamt liv, stärka sin självkänsla och må bättre såväl fysiskt som psykiskt. En drivkraft för många är att se tydliga resultat i spegeln – att se hur ens midjemått stramas åt och att man kommer i de där byxorna man inte kunnat ha på flera år. Det stärker en och ger motivation till att fortsätta.

För många är det ingen större svårighet att med några enkla verktyg – att lägga om sin kost, börja motionera och skapa en livsstilsförändring - uppnå en snabb viktnedgång. Det svåra är att stanna kvar på den nya vikten, och att inte göra förändringen för snabbt. Den som vill gå ner i vikt snabbt bör följa en medveten strategi för att göra det i kroppens eget tempo. Annars finns risken att man chockar kroppen, som inte hänger med i den stora förändringen den går igenom.

Testa på en diet för en snabb viktnedgång

Ett tydligt exempel på det är att huden kan börja hänga och bli slapp när man blivit av med en massa kilon efter en snabb viktnedgång. Huden kan då behöva stramas upp, men bättre hade varit att göra det i ett tempo som varit mer hanterbart för kroppen. Viktnedgången blir då kanske inte lika snabb som man hade tänkt sig, men ofta blir resultatet bättre.

Att prova på en diet kan vara ett sätt att tappa kilon effektivt, utan att för den sakens skull chocka kroppen. En lågkaloridiet som exempelvis VLCD ger en boost till att komma i gång med viktminskningen och tappa kilon för varje vecka som går. Genom att byta ut alla måltider mot shakes, soppor och måltider speciellt framtagna för att bidra till en snabb viktnedgång går det att se stora skillnader på kort tid.

Byt ut hela eller delar av kosten – hitta det som passar bäst för dig

För att göra det på en reglerad och lagom nivå kan man exempelvis välja att följa dieten enligt en 5:2-modell, där man under fem dagar äter den mat man vanligen brukar äta, och under de resterande två dagarna endast äter de framtagna måltiderna med väldigt lågt kaloriinnehåll. Välj en metod som passar dig. Ibland kan det vara bra att sätta i gång en snabb viktnedgång med en rivstart, för att efter ett par veckor gå över i ett lite långsammare men mer kontrollerat tempo.

Andra framgångsfaktorer för snabb viktnedgång

Vi vill också nämna vikten av att få i sig alla de viktiga näringsämnen, mineraler, protein och fibrer som du behöver. Det gäller även om du försöker få till en snabb viktnedgång. Kompromissa aldrig med de essentiella ämnen som behövs för att kroppen ska fungera. Protein är exempelvis viktigt både för att bygga muskler och ge oss en känsla av mättnad.

Fokusera hellre på att minska intaget av kolhydrater och fett, så att det är av dessa depåer som det i första hand tas av när kroppen hamnar i ett underskott av mat. När du går ner i vikt bryts även dina muskler ned – så för att återknyta till vikten av proteiner är det viktigt att se till att få i dig rätt mängd av detta för att kunna upprätthålla en god muskelmassa.

Se även till att sova tillräckligt och stressa mindre för att ge din kropp de bästa förutsättningarna till en snabb viktnedgång och den genomgripande livsstilsförändring med långsiktiga resultat som du strävar efter.

Tillbaka till blogg