Verifierad av Marianne Poulsen

Certifierad Produktspecialist och kostrådgivare

Hitta motivation till att gå ner i vikt
Viktminskning

Hitta motivation till att gå ner i vikt

De flesta känner till känslan av att vara motiverad att påbörja en livsstilsförändring. Då försvinner plötsligt motivationen och projektet verkar ohanterligt. Det är fel tidpunkt. Du är stressad. Du har tusen andra saker du behöver ta hand om, så det här får vänta. Du råkade råka äta något igår, som du annars hade kommit överens med dig själv om att du inte borde – och nu känns det som att allt är förstört.

Det kan finnas flera anledningar till att vi plötsligt ger upp. En anledning kan också vara att vi ställer för höga förväntningar på vår egen förmåga. När våra mål blir för oklara och verkar för långt borta kan vi tappa tron på att vi kan slutföra projektet. Därför är realistiska mål viktiga. Att ge dig själv en belöning när du når ett delmål kan vara till stor hjälp. En belöning kan till exempel vara i form av en manikyr eller att ge dig själv ett nytt klädesplagg – eller träningsbyxor. Men var medveten! Om du är i en viktminskning orsak, kan du ha en tendens att belöna dig själv med mat. Om du känner igen detta, ha fokus på att inte belöna dig själv med den vana du jobbar på att förändra!

För att viktminskningsprojektet ska bli framgångsrikt måste man med nödvändighet ändra vissa vanor. När du ändrar vanor ändrar du något som annars passade in i ditt liv. Att lämna sin komfortzon är sällan lätt, men i många fall är det nödvändigt för att nå ditt mål.

Ibland kan det vara en fördel om projektet genomförs tillsammans med någon annan. Ni kan tillsammans prata om processen, upp- och nedgångar och motivera varandra under svåra dagar. Om du inte känner någon som är villig att ändra sina vanor som du är, kan du slå dig ihop med en god vän som du litar på och ordna så att du träffas en gång i veckan för att mäta dina mål. Det kan hjälpa att känna sig "ansvarig" mot någon. Att söka professionell hjälp kan också vara en fördel – om du till exempel ska vara fysiskt aktiv kan det vara en fördel för dig att rådgöra med till exempel en sjukgymnast eller en personlig tränare. Alliera dig med någon som kan hjälpa till att behålla din motivation och komma tillbaka på rätt spår om du tappat motivationen – och påminn dig själv om varför du vill nå ditt mål.

10 steg för att behålla motivationen

  1. Äg dina framgångar!

Var medveten om och ta ansvar för det du redan har uppnått. En bra dag kommer aldrig tillbaka dåligt.

  1. Involvera familj och vänner

Berätta för dina nära och kära om att du vill gå ner i vikt. Berätta också för dem när du har uppnått ett av dina delmål. Det hjälper mycket på motivationen att ha andra som hejar på dig.

  1. Ta död på de negativa tankarna!

Du kan klara det här! Var positiv och dränk dig inte i negativa tankar om hur du kanske inte lyckas. Självklart kommer du att klara det! Bestäm vilka mål, engagera dig och andra och glöm inte att berätta för alla om dina resultat!

  1. Sätt upp realistiska mål och delmål - belöna dig själv när du når dem.

Ta en dag i taget i svåra perioder. Bestäm bara vad du vill göra idag! Imorgon är inget du behöver tänka på nu – det tänker du först på i kväll. Små mål, som kan vara resultatet på vikten, att du tagit dig igenom dagen eller ett par jeans som du vill komma in i igen.

  1. Stärk varandra – även när sötsuget testar din viljestyrka

Att motivera varandra kan vara till stor hjälp – även på dagar då ditt alter-ego vill proppa munnen full med choklad och godis för att du har en dålig dag.

  1. Se till att du har köpt det du behöver för din diet och handla aldrig när du är hungrig!

Ju mindre du behöver tänka på, och ju mindre du behöver göra för att ta dig igenom dagen, desto bättre.

  1. Bestäm vilken som ska vara din vägnings-/mätdag under veckan

Bestäm inte mer än en gång i veckan. Försök hitta motivationen i resan, snarare än i siffror. Älska resan lika mycket som du längtar efter målet.

  1. Om du inte går ner i vikt, gör en dagbok över vad du äter och dricker.

Om du går på Nupo-dieten är det inte nödvändigt. Du vet att du har ett kaloriunderskott och du vet att du går ner i vikt. Vätskor i kroppen kan ibland resultera i att siffran på vikten står stilla. Om siffran inte rör sig – flytta fokus. Till exempel till ett måttband, eller hur många steg du har tagit idag (sikta alltid på 10 000 steg per dag.

  1. Prioritera din sömn

Magin i vår kropp sker när vi sover. En god nattsömn ger energi, bättre humör och ger kroppen de bästa förutsättningarna för att avgifta och anamma förändringarna och nya och hälsosammare vanor.

  1. Drick mycket vatten!

Medan magin inuti kroppen sker medan du sover, kan det bara vara så om du ger kroppen de nödvändiga förutsättningarna för att få magin att hända. Vatten hjälper dig att avgifta och spola ut alla ackumulerade gifter. Vatten har otaliga fördelar! Drick mycket, gärna 2-3 liter per dag vid en viktnedgång.

Tillbaka till blogg