Verifierad av Karina Berthelsen

Certifierad Filkand. i nutrition och hälsa

Vad är IBS?
Motion & näring

Vad är IBS?

IBS, eller överkänslig tarm, är ett funktionellt mag-tarmsyndrom som kännetecknas av varierande mag-tarmbesvär. Sjukdomen kan manifestera sig i form av smärta, uppblåsthet, förändrad avföring och obehag.

Orsakerna bakom IBS är inte helt klara, men det tros involvera en kombination av fysiska och mentala faktorer. IBS påverkar tarmens rörelser och känslighet, vilket kan leda till obehagliga symtom. Även om den exakta orsaken till IBS är okänd, finns det faktorer som anses bidra till sjukdomens uppkomst och utveckling. Dessa inkluderar en obalans i tarmfloran, tidigare gastrointestinala infektioner, överdriven tarmrörelse eller för långsam tarmrörelse, och en överkänslighet i tarmen. Stress, livsstil och kosten har också en betydande roll i utvecklingen av IBS.

Eftersom det inte finns några strukturella förändringar i tarmen, kan IBS ibland avfärdas eller missförstås. Det är dock en verklig sjukdom och som ofta påverkar vardagen för de som lider av den. Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning om man upplever symtom för att få rätt diagnos och stöd.

Vad betyder IBS?

IBS står för Irritable Bowel Syndrome, vilket på svenska översätts till överkänslig tarm eller irriterad tarm. Det är en funktionell mag-tarmsjukdom, vilket innebär att tarmens funktion är störd trots att det inte finns några strukturella förändringar som kan ses med blotta ögat eller genom standard medicinska tester.

Vad är IBS mage?

IBS-mage hänvisar till de specifika symtomen som många med överkänslig tarm upplever. Dessa inkluderar men är inte begränsade till magsmärta, uppblåsthet, gasbildning, diarré eller förstoppning. Ofta kan dessa symptom variera över tid och i intensitet.

Symtomen som uppstår i magen hos en individ med IBS kan vara både kroniska och episodiska. Vissa kan uppleva symptom dagligen, medan andra kan ha symptomfria perioder följt av akuta skov. Olika triggers, såsom vissa livsmedel eller stress, kan förvärra symptomen. Exempelvis kan konsumtion av livsmedel som är rika på FODMAPs (en grupp kortkedjiga kolhydrater) orsaka symptom hos vissa individer med IBS. Det är därför många väljer att undvika dessa i sin kost. Även om det är viktigt att komma ihåg att varje person med IBS är unik, och vad som fungerar för en person kanske inte nödvändigtvis fungerar för en annan.

Hur vet man om man har IBS?

Att ställa diagnosen IBS kan vara en utmaning då det inte finns några specifika tester som direkt påvisar sjukdomen. I stället baseras diagnosen ofta på patientens symtomhistorik i kombination med uteslutning av andra sjukdomar. Läkare kan använda sig av kriterier som specificerar symptomens varaktighet och frekvens för att hjälpa till med diagnosen. Det är alltid viktigt att konsultera med en läkare om man misstänker att man har IBS.

Vad lugnar en IBS mage?

För den som lider av IBS kan det ibland kännas som en evig kamp att hitta lindring. Lyckligtvis finns det flera sätt att lugna en upprörd IBS-mage. Dietförändringar, stresshantering och fysisk aktivitet är några av de mest rekommenderade metoderna. Men det finns även produkter som kan erbjuda konkret hjälp.

Nupo Care IBS Relief erbjuder lindring på flera fronter. Den angriper smärtsamma tarmsymptom direkt, ger en behaglig känsla genom att minska trycket från överflödig luft i matsmältningskanalen och är särskilt effektiv för dem som upplever magsmärtor kopplade till diarré-präglad IBS. Dessutom bidrar produkten till att normalisera tarmens rörelsemönster, vilket minskar obehaget från krampaktiga tarmkontraktioner.

För de som söker en pålitlig allierad i kampen mot IBS-symptom, kan Nupo Care IBS Relief vara svaret.

 

Tillbaka till blogg