Verifierad av Massi Fazli

Certifierad Klinisk dietist

Proteindryck vs. Ready To Drink (RTD): Vilken är bäst?
Viktkontroll

Proteindryck vs. Ready To Drink (RTD): Vilken är bäst?

Att välja mellan en proteindryck eller proteinpulver över en måltidsersättning som en färdigblandad proteindryck (RTD) kan vara utmanande. Många proteindrycker annonserar högt proteininnehåll och få kalorier, vilket gör dem till ett tilltalande val. Men den avgörande skillnaden i deras näringssammansättning är viktig för att uppnå viktnedgång mål.

En av de största utmaningarna när man följer sin dagliga makronäringsämnesplan eller diet är att nå det rekommenderade proteinintaget. Protein är viktigt för att bygga mer muskelmassa, bränna kroppsfett och förbättra den övergripande kroppssammansättningen. Om du försöker förstå skillnaderna mellan proteinpulver och färdigblandade proteindrycker som måltidsersättningar (RTD), fortsätt läsa.

Färdigblandad (RTD) som en måltidsersättning

Alternativ med måltidsersättningar som shakes, bars eller färdigblandade drycker (RTD) framstår som den ultimata tidsbesparande lösningen. Skräddarsydda för hektiska dagar när du inte har tid att laga mat eller äta en fullständig måltid. Dessa produkter kan också avnjutas som hälsosamma och näringsrika mellanmål, som ger en balanserad mix av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler med alla de essentiella näringsämnen din kropp behöver.

Den korrekta sammansättningen av en måltidsersättning - tillämpbar i hela EU är:

  • Energimängden får inte vara mindre än 200 kcal och får inte överstiga 250 kcal per måltid.
  • Fettinnehåll och sammansättning, mängden energi som kommer från fetter, får inte överstiga 30% av produktens totala energiinnehåll. Innehållet av linolsyra (i form av glycerider) får inte vara mindre än 1 g.
  • Proteininnehåll och sammansättning i livsmedlet får inte vara mindre än 25% och inte mer än 50% av produktens totala energiinnehåll.
  • Vitaminer och mineraler måste ge minst 30% av näringsreferensvärdena (NRV) per måltid. Detta krav gäller inte fluor, krom, klorid och molybden. Mängden natrium som tillhandahålls per måltid måste vara minst 172,5 mg. Mängden kalium som tillhandahålls per måltid måste vara minst 500 mg.

Innehållsförteckningen måste tydligt visas på förpackningen. Produkter som uppfyller ovanstående kriterier kan påstå på förpackningen att de erbjuder viktkontroll genom måltidsersättning och kan lagligt säga:

  • Att ersätta två dagliga måltider i en energireducerad diet med måltidsersättningar bidrar till viktnedgång/viktreduktion.
  • Att ersätta en daglig måltid i en energireducerad diet med en måltidsersättning bidrar till att bibehålla vikten efter viktnedgång.

Smakprovspaket Ready-to-Drink

Det här är inte bara drycker; de är krämiga och läckra måltidsersättningar, skräddarsydda för att smidigt passa in i din hektiska livsstil.

Regular price 199 kr.
Regular price Sale price 199 kr.
Sale Sold out

 

RTDs är en värdefull måltid och säkerställer att du får vad din kropp behöver.

Det är viktigt att notera att proteindrycker kan variera avsevärt i storlek, ingredienser och näringsinnehåll. Därför är det nödvändigt att noggrant granska näringsinformationen och ingredienslistorna för att särskilja dem. Vissa drycker kan ha en volym så låg som 120 ml, medan andra kan vara så stora som 500 ml. Kaloriinnehållet kan också variera avsevärt på grund av variationer i socker- och fettinnehåll. Dessutom innehåller proteindrycker vanligtvis mellan 10 till 28 gram protein per portion.

Medan proteindrycker kan verka som en snabb lösning, saknar de ofta den omfattande näringen som färdigblandade måltidsersättningar (RTDs) erbjuder. De kan brista på andra viktiga näringsämnen förutom protein. Men proteindrycker kan ändå vara en bekväm och lämplig lösning för att stilla hunger eller stödja muskeluppbyggnad vid behov.

Det är viktigt att förstå att proteindrycker inte omfattas av samma strikta standarder för näringssammansättning som färdigblandade måltidsersättningar (RTDs). Även om vissa proteindrycker uppfyller kriterierna för ett lämpligt proteininnehåll, uppfyller de inte alltid andra viktiga näringskrav som måltidsersättningsprodukter måste uppfylla. Därför bör de inte betraktas som ett komplett alternativ till en välbalanserad måltid.

Därför säkerställer en färdigblandad måltidsersättning en mer balanserad näringsprofil. Dessa produkter är utformade för att ersätta en hel måltid och innehåller en balanserad blandning av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler.

Om du ibland ersätter en måltid med en proteindryck är det ingen anledning till oro. Men om detta blir en regelbunden vana kan det få betydande konsekvenser. Eftersom en proteindryck kräver noggrann läsning av näringsinnehållet och inte alltid ger tillräcklig näring, riskerar du antingen att konsumera för få eller för många kalorier för att stödja rimlig viktnedgång eller viktunderhåll, och ditt intag av viktiga vitaminer och mineraler kan bli otillräckligt, vilket potentiellt kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa på lång sikt.

 

Att ersätta en vanlig måltid med en proteindryck istället för en RTD kan få flera konsekvenser:

  1. Problem med kaloriintaget: Medan tillfälliga ersättningar av en måltid med en proteindryck inte nödvändigtvis är oroande, kan regelbunden ersättning leda till utmaningar med kaloriintaget. Detta kan resultera i antingen otillräckligt eller överdrivet kaloriintag i förhållande till rimlig viktnedgång.
  2. Brist på essentiella näringsämnen: Genom att prioritera proteindrycker över RTDs riskerar man att missa viktiga näringsämnen som är nödvändiga för kroppens funktion. Detta kan kompromettera intaget av viktiga vitaminer och mineraler som är avgörande för en hälsosam kost.

För en hälsosammare livsstil rekommenderas det att välja RTDs, eftersom de erbjuder en mer omfattande blandning av näringsämnen anpassade för att stödja dina övergripande mål. Genom att undvika förvirring och prioritera måltidsersättningar kan man uppnå rätt balans av näringsämnen för optimal viktkontroll.

 

Som klinisk dietist rekommenderar jag att föredra RTDs (Ready-to-Drink) över en vanlig "proteindryck" av flera skäl.

Först och främst representerar dessa produkter ett hälsosammare alternativ, eftersom de innehåller en omfattande blandning av näringsämnen som uppfyller kroppens behov.

Medan vanliga proteindrycker ofta fokuserar enbart på att leverera proteiner, erbjuder RTDs en mer holistisk metod genom att inkludera andra viktiga näringsämnen som kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler. Genom att välja RTDs som måltidsersättningar över vanliga proteindrycker säkerställer du att din kropp får alla nödvändiga näringsämnen för att bibehålla allmän hälsa. Detta är särskilt viktigt om du använder måltidsersättningar som en del av en balanserad kost eller som ett komplement till din dagliga näring.

Bristen på ett brett utbud av näringsämnen i vanliga proteindrycker kan resultera i obalanser i din kost och i slutändan påverka din hälsa negativt. Därför är det avgörande att välja RTDs som erbjuder en mer komplett näringsprofil när du vill ersätta en måltid eller komplettera din kost med en dryck.

Dessa produkter är utformade för att ge dig den nödvändiga näringen på ett bekvämt och effektivt sätt, vilket gör dem till ett idealiskt val för dem som vill bibehålla en hälsosam livsstil

Tillbaka till blogg