Verifierad av Massi Fazli

Certifierad Klinisk dietist

Proteinbars vs. måltidsersättningar: Vad är bäst?

Proteinbars vs. måltidsersättningar: Vad är bäst?

Att navigera genom stormarknadens gångar, fyllda med ett överflöd av alternativ, kan det vara svårt att avgöra om man ska välja mellan proteinbars eller måltidsersättningar. Proteinbars lockar med löften om en sundare livsstil, men är de verkligen den ideala lösningen?

"Måltidsersättningar kan fungera både som en måltidsersättning och som ett mellanmål istället för en proteinbar" Läs längre ner i artikeln varför.

Det kan vara frestande att välja en proteinbar framför en måltidsersättning.

Många proteinbars anger att de har ett högt fiberinnehåll och lågt kaloriinnehåll och det presenterar proteinbars som ett bra val. Emellertid ligger den kritiska skillnaden i deras näringsmässiga sammansättning, som är avgörande för att uppnå ens viktmålsättningar.

 

Måltidsersättning – En proteinbar med superkrafter

Alternativen med måltidsersättningar, inklusive shakes, bars eller Ready to Drink (RTD), framstår som den ultimata tidsbesparande lösningen. Skräddarsydda för hektiska dagar när du inte har tid att laga mat eller äta en fullständig måltid. De kan också konsumeras som ett hälsosamt och näringsrikt mellanmål och erbjuda en balanserad blandning av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler med alla essentiella näringsämnen som din kropp behöver.

Den korrekta sammansättningen av en måltidsersättning – gällande för hela EU är:

  • Energiinnehållet får inte vara mindre än 200 kcal och får inte överskrida 250 kcal per måltid.
  • Fettinnehåll och sammansättning, den mängd energi som kommer från fett får inte överskrida 30 % av produktens totala energiinnehåll.
  • Linolsyreinnehållet (i form av glycerider) får inte vara mindre än 1 g.
  • Proteininnehåll och sammansättning i livsmedlet får inte vara mindre än 25 % och inte mer än 50 % av produktens totala energiinnehåll.
  • Vitaminer och mineraler ska ge åtminstone 30 % av näringsreferensvärdena (NRV) per måltid. Detta krav gäller inte för fluor, krom, klorid och molybden. Den mängd natrium som livsmedlet ger per måltid ska vara minst 172,5 mg. Den mängd kalium som livsmedlet ger per måltid ska vara minst 500 mg.

Näringsinnehållet ska tydligt visas på förpackningen.

Produkter som uppfyller ovanstående kriterier kan på förpackningen hävda att de erbjuder viktreglering genom måltidsersättning och kan lagligt säga:

  • Ersättning av två dagliga måltider i en energireducerad diet med måltidsersättningar bidrar till viktminskning/viktminskning.
  • Ersättning av en daglig måltid i en energireducerad diet med en måltidsersättning bidrar till att behålla vikten efter viktminskning.

Proteinbars – Värt att veta

Det kan vara förvirrande att hålla koll på alla proteinbars eftersom de kan användas både som en del av din dagliga kost, antingen som en snabb frukost, en före- eller efterträningssnack, eller som ett mellanmål under dagen.

Det är viktigt att notera att proteinbars kan variera mycket i storlek, ingredienser och näringsvärde. Därför är det viktigt att noggrant läsa närings- och ingredienslistorna för att identifiera skillnaderna.

Vissa bars kan väga så lite som 20 g, medan andra väger 70 g. Kaloriinnehållet på grund av socker- och fetthalten kan variera dramatiskt från så lite som 60 kcal per bar till nästan 300 kcal per bar. Dessutom har proteinbars vanligtvis mellan 7-25 gram protein per bar.

Proteinbars kan verka som en snabb lösning, men de saknar ofta den omfattande näring som måltidsersättningar erbjuder. Trots att de skryter om högt proteininnehåll, faller de ofta kort när det gäller andra essentiella näringsämnen. Proteinbars kan dock vara en praktisk och bra lösning för snacks eller för att stödja muskelbyggande vid behov.

Det är viktigt att vara medveten om att proteinbars inte omfattas av samma stränga standarder för näringsmässig sammansättning som måltidsersättningsprodukter.

Även om vissa proteinbars uppfyller kriterierna för till exempel ett lämpligt proteininnehåll, uppfyller de inte andra stränga näringsmässiga krav jämfört med vad måltidsersättningsprodukter måste uppfylla. Därför bör de inte betraktas som ett fullständigt alternativ till en balanserad måltid.

Därför säkerställer en måltidsersättning en bättre näringsmässig sammansättning.

Det är viktigt att komma ihåg att måltidsersättningar är avsedda att ersätta en fullständig måltid och innehåller en balanserad blandning av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler.

Om du ibland ersätter en måltid med en proteinbar finns det ingen anledning till oro. Men om denna ersättning blir en regelbunden vana kan det ha betydande konsekvenser. Eftersom en "bar" kräver noggrann läsning av näringsinnehållet och inte alltid ger tillräckligt med näring.

Därför kan du riskera att antingen få för få eller för många kalorier för att stödja en sund viktminskning eller viktupprätthållande, och ditt intag av viktiga vitaminer och mineraler kan vara otillräckligt och kan ha allvarliga konsekvenser för din hälsa på lång sikt.

Vad är konsekvenserna av att ersätta en vanlig måltid med en proteinbar?

Medan det inte finns någon omedelbar anledning till oro om du endast ibland ersätter en måltid med en proteinbar, kan en regelbunden ersättning leda till otillräcklig eller överdriven kaloriintag i förhållande till en rimlig viktnedgång samtidigt som det komprometterar intaget av essentiella vitaminer och mineraler.

Gör informerade val

För hållbar viktnedgång sticker måltidsersättningsbarer ut som det föredragna valet. De erbjuder en omfattande blandning av näringsämnen skräddarsydda för att stödja dina övergripande mål.

Undvik förvirring och prioriter måltidsersättningar för att uppnå rätt balans av näringsämnen för optimal hälsa. Stå fast vid det förnuftiga valet för effektiv viktnedgång.

Mina rekommendationer som klinisk dietist

Som klinisk dietist framhåller jag konsekvent valet av måltidsersättningar framför proteinbars. Måltidsersättningar kan fungera både som en måltidsersättning och som ett snacks istället för en proteinbar. De representerar ett hälsosammare alternativ och utgör 'smart mat'. En måltidsersättning bör uppfylla näringsmässiga krav genom att innehålla minst 30% av de dagliga vitaminer och mineraler som din kropp behöver.

Därför är det avgörande att skilja mellan skillnaderna och välja en måltidsersättnings-shake, bar eller färdigblandad shake istället för en konventionell proteinbar. Om du ibland ersätter en måltid med en proteinbar finns det ingen omedelbar anledning till oro. Men en frekvent ersättning kan leda till otillräckligt eller överdrivet kaloriintag för rimlig viktnedgång samtidigt som det också komprometterar intaget av essentiella vitaminer och mineraler.

Den övergripande rekommendationen är att hålla sig till måltidsersättningar som är specifikt utformade för att underlätta viktreglering och ge alla nödvändiga näringsämnen för att upprätthålla allmän hälsa.

Källor:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1413&from=EN
www.foedevarestyrelsen.dk

 

 

Tillbaka till blogg