Det är nästan oundvikligt att komma igenom december utan att göra eller äta julgodis eller snacks. Jag är inte på något sätt förespråkare för att du ska avstå från julgodis och sötsaker. Allt är tillåtet, men naturligtvis med måtta.
Du går inte upp i vikt för att du då och då äter en bit konfekt (eller två). Oavsett om dina julsnacks är köpta eller hemmagjorda kommer du att konsumera fler kalorier än vanligt, såvida du inte minskar något annat i din kost. Om du vill göra julsnacks som är hälsosammare än det du kan köpa i de vanliga butikerna, finns det otaliga recept på internet.
Läs också: Hur håller jag vikten i december?
Det handlar ofta om recept där huvudingredienserna till exempel är dadlar eller havregryn. Fettet är ofta kokosolja, och sockret byts ut mot sukrin eller honung. I den hälsosamma, hemmagjorda versionen är det vanligtvis inte färre kalorier, men det finns naturligtvis mer fiber och mikronäringsämnen. Här är några exempel på hälsosamma julsnacks. Den här varianten är lite bättre än många andra, dels för att nötter innehåller hälsosamma fetter, men också för att receptet inte innehåller socker.
Nötter i mörk choklad
1) Mandlar
2) Valnötter
3) Hasselnötter
4) Mörk choklad (…gärna med hög kakaohalt)
Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och rör ner nötterna i chokladen. Lägg några bitar i varje pralinform eller placera dem i små högar på bakplåtspapper. Låt chokladen stelna innan de äts.
Julbräck
1) Olika sorters torkad frukt, till exempel mango, melon, tranbär, russin
2) Rice crispies eller cornflakes
3) Mörk choklad (…gärna med hög kakaohalt)
Smält chokladen och blanda i de övriga ingredienserna. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i smeten. När smeten har stelnat bryts den i mindre bitar.
Hälsokonsult, NUPO.