Jag tror att de flesta danskar ser fram emot december, då vi gärna äter julmat vid flera tillfällen, ibland redan i november. Om du vill vara lite mer uppmärksam på vikten, finns det många knep för att göra och äta julmaten till julbordet på ett hälsosammare och mer kalorisnålt sätt.
Tips för julbordet
- Undvik smör eller fett på brödet.
- Ät mycket sill och lax (fisk är lättare att smälta och innehåller hälsosamma fetter).
- Gör räksallad, kycklingsallad och currysill med en bas av crème fraîche med låg fetthalt, och tillsätt endast lite majonnäs.
- Om du ska göra köttbullar eller julkorv, välj kött med låg fetthalt.
- Gör fläskfilébiffar med stekta champinjoner istället för mjuka lökar.
För många kalorier? Testa Fat Fighter!
Tips för julmiddagen
- Skippa ankans skinn och fett, och njut av köttet istället. Alternativt kan du laga kalkon, som är mycket fettsnålare.
- Laga en mager skinkstek istället för revbensspjäll, och skär bort det synliga fettet när du äter.
- Red såsen istället för att göra en bottenredning.
- Gör en sallad med rödkål, apelsinfiléer och valnötter istället för traditionell rödkål. Om du vill göra hemgjord rödkål, ersätt sockret med torkad frukt.
- Gör din Waldorfsallad med en olja/vinägrett istället för crème fraîche/majonnäs-dressing.
- Ät kokt potatis och hoppa över de karamelliserade potatisarna.
- Koka grötris med minimjölk istället för standardmjölk till din ris á la mande, och tillsätt gott om mandelsplitter i gröten.
- Konfekt kan lätt göras av sockerfri marsipan. Det finns otaliga varianter i butikerna, och de flesta är riktigt bra.
Ta bara en portion, även om det smakar gott, och kom ihåg att sluta äta när du är mätt. Det tar cirka 20 minuter efter din sista tugga innan du känner dig mätt. Vid en eventuell andra portion, fyll tallriken främst med sallad och grönsaker.
Kom ihåg, det är inte kalorierna du äter mellan jul och nyår som du ska oroa dig för, utan de du äter mellan nyår och jul...
Hälsokonsult, NUPO.